Finans

Bireysel Emeklilik Paramı Çekmek İstiyorum

Bireysel Emeklilik Paramı Çekmek İstiyorum

Bireysel emeklilik paramı çekmek istiyorum, Bireysel emeklilik parası nasıl çekilir?  Bireysel emeklilik paramı çekmek için ne yapmam gerekiyor? Bireysel emeklilik parasını çekmek için hangi şartlar gereklidir? Sorularını sizler için araştırdım ve cevaplandırmaya çalışağım.

Konuya giriş yapmadan önce paramı nasıl katlayabilirim yazısı yazmıştım. Dilerseniz buraya tıklayarak yazımı okuyabilirsiniz

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel emeklilik sisteminin kısaltılmışı ‘BES’ dir. Bireyselleştirilmiş emeklilik sistemi, çalışma sürecinde yapılan tasarrufun emekli  olunduğunda yaşam standardını korumak için oluşturulan gelir kaynağıdır.

BES, bireylerin  çalışma döneminde yaptıkları tasarruflarla emekli olunduğunda sağlanan ek gelir sigortasıdır.  Emekli maaşının düşüklüğü göz önüne alındığında bireyler için bireysel emeklilik gerekli duruma gelmiştir.

Gönüllü olarak yapılan bireysel emeklilik sistemi varken zorunlu olarak yapılması gereken bireysel emeklilik sistemi de vardır. Gönüllü yapılan bireysel emeklilik sisteminde sigorta şirketi araştırması yapılır ve sigorta şirketinin size sunmuş olduğu fonlar arasından bir ödeme planı yapılır. Bu ödeme koşullarına göre emekli olduğunuzda aldığız para miktarı değişir.

Zorunlu olunan bireysel emeklilik sisteminde girişi işyeri sahibi yapar. Kişinin aldığı maaş üzerinden prim hesaplanarak ödeme planı oluşturulur. Fonlar; düşük, orta, yüksek olarak yatırım riski olarak ayrılır. İşyerinde iki yıl çalıştıktan sonra bu fonu değiştirebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Parasını Nasıl Çekebilirim?

Bireysel emeklilik fonu oluşturdunız ve paranızı çekmek istiyorsunuz. Bu durumda en az 10 yıl sistemde kalmanız gereklidir ve 56 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Bu şartı sağlamanız durumunda devletten %25 oranında destek almaya hak kazanmış olursunuz.

Ölüm durumunda o zamana kadar yatırılan para ve prim tutarı kişinin mirasçısına iade edilir. Eğer kişi sakatlık geçirirse ve malul durumda olursa sistemden zarar etmeden ayrılma hakkına sahip olur. O zamana kadar yatırmış olduğu parayı ve fon karını alarak sistemden çıkış yapabilir. Sigorta şirketi yalnızca %5 oranında stopaj kesintisi uygulayabilir.

Zorunlu ve ya gönüllü olarak bireysel emeklilik sistemine giriş yaptıysanız ve bunu iptal ettirmek istiyorsanız iki ay içerisinde iptal başvurusunda bulunmalısınız. İki ay içinde iptal başvurusunda bulunduğunuzda paranız herhangi bir kesintiye uğramadan size iade edilir.

Bireyselleştirilmiş emeklilik sisteminden çıkmak istiyorsunuz ve iptal süreniz olan 2 ay dolduysa bu durumda paranız belli oranda kesintiye uğrar.

Bireysel emeklilik sistemindeki paranızı 3 yıldan önce çekmek isterseniz devlet desteği alamazsınız.

İptal ettirmiş olduğunuz bireysel emekliklik sisteminizdeki mevcut parayı 20 iş günü içinde alabilirsiniz.
Paranın iadesi için sizden istenen evraklar: kimlik fotokopisi, paranın yatırılması istenen hesap bilgileri(IBAN vs) ve kimlik numarasıdır.

Umarım aradığınız soruların cevabını yazımda bulmuşsunuzdur. Hoşçakalın.

sucte

Merhaba Sayın Takipçim. Uzun zamandır borsa ve finans konularına merak salıp araştıran, ve bunları sizinle paylaşan, sizin gibi yiyip, içen, eğlenen bir insanım. Bu blogumda bildiklerimi sizlere aktarmak için yazıyorum. Umarım siz de eğlenir ve beni takipte kalırsınız :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu