Finans

Hissede Maliyet Düşürme Nedir?

Hisselerde Maliyet Düşürme, Sıfırlama Nedir?

Hissede Maliyet Düşürme Nedir?

Merhaba, Borsanın bilinmeyen yada az bilgi olan konularını elimden geldiği kadar anlatmaya çalışıyorum. Bu günkü konumuz hissede maliyet düşürme nedir olacak. Dilerseniz daha önce yazdığım Nasdaq teknoloji hisseleri yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Konumuzu fazla dağıtmadan hisselerde maliyet düşürme nedir, maliyet nasıl sıfırlanır anlatmaya çalışayım. Maliyet bildiğiniz gibi bir hisse senedinin sizin satın aldığınız tutarı gösterir. Portföyünüzü açtığınızda hisse adedi, Maliyet, kar ve zarar bölümleri vardır. Maliyet bölümünü 0 a nasıl yaklaştırırız, konusunu anlatmaya çalışacağım.

Hissede Maliyet Düşürme Nedir?

Bir hisse senedinde maliyet düşürmek için ilk gerçekleşmesi gereken olan hisse fiyatının düşmesidir. Hisse fiyatı düşmeden maliyet düşürmek olanaksızdır. Hisse fiyatının düştüğü varsayımı ile hareket edersek, Maliyet düşürmek için düşük fiyatlardan hisseyi almamız gerekir. Örnekle açıklayayım.

Örneğin ABC Hisselerini 10 Lira Fiyat ile 1000 Adet olmak üzere toplam 10.000 Lira yatırım ile satın aldınız. Fakat işler istediğiniz gibi gitmedi ve hisse fiyatı 5 Lira’ya düştü. Bu durumda hissede maliyet düşürmek için yapmanız gereken hisse senedini düşmüş fiyatı ile yani 5.00 Lira ile almaktır. Bu rakam varsayımdır. İstediğiniz fiyattan alış işlemi yaparsınız. Hesaplama kolay olsun diye 5 Lira yazdım.

Şimdi bu hisse senedine yatırmış olduğunuz para 10.000 Lira idi. Hisse fiyatının düşmesi ile birlikte yatırım tutarınız yani toplam portföy büyüklüğünüz 5.000 Lira’ya düştü. Bu hisseye siz 5.00 Lira fiyat seviyesinden 1000 Adet daha yani  5.000 Lira daha yatırım yaparsanız Toplam maliyetiniz 7.5 Lira olur.

Bu olayı şu şekilde hesaplayabilirsiniz. 10.000+5000=15.000 (Toplam yatırım tutarı) 1000 Lot+1000 Lot=2000 Lot Yani siz toplam 2000 Lot için 15.000 Lira para harcadınız. 15.000/2000 yaptığınızda 7.5 sonucuna ulaşırsınız. İlk etapta 10 Lira olan maliyetinizi 7.5 Liraya düşürmüş olursunuz.

Hisseye 5 Lira seviyesinden tekrar 10.000 Liralık yatırım yapsaydınız toplam yatırdığınız para 20.000 Lira olacaktı. Elinizde de 3000 Adet hisse olacaktı. 20.000/3000 yaparsak maliyetimizin 6.66 Lira’ya düştüğünü görürsünüz. Hisse tekrar eski yerine geldiğinde yani 10 Lira olduğunda portföy büyüklüğünüz 30.000 Liraya ulaşır. 10.000 Lira kar elde edersiniz.

Borsada bir hisse senedinde maliyet düşürme işlemi bu şekilde yapılır. Fiyatı düşen hisse senedine eklemeler yaparsanız maliyetiniz aşağı doğru düşer. Maliyet düşürme işleminde hisse fiyatının ve miktarının çok önemi vardır. Alım gücünüze göre miktar arttıkça maliyet daha da aşağılara çekilir.

Hissede Maliyet Sıfırlama Nasıl Olur?

Borsada hisse senetleri yani şirketler bildiğiniz gibi temettü ödemesi yaparlar. Yapılan bu temettü ödemeleri sonrası şirket eski piyasa değerine geldiğinde sanki elinize havadan para gelmiş gibi olur. Dağıtılan bu temettüler belli bir süre sonunda satın aldığınız tutarı geçer. Örneğin 10 Yıl sonra. (Hisse fiyatının sabit kaldığı düşünülür ve %10 temettü verilirse)

Bazı aracı kurumların algoritmaları, dağıtılan temettüyü otomatik olarak maliyetten düşmektedir. Örneğin 1000 Liralık bir yatırım için %10 yani 100 Lira temettü aldığınızı varsayarsak, aracı kurumun algoritması portföyünüzde maliyeti 900 Lira olarak gösterir. 10 Yıl boyunca yada 10 temettü dağıtımı boyunca böyle giderse maliyetiniz sıfırlanmış oluyor.

Hissede maliyet sıfırlama dediğimiz olay bu şekilde gerçekleşiyor. Dağıtılan temettü ile hisse alıp almamanızın hiçbir önemi yoktur. Para sizin hesabınıza yattığı için ilk yatırım tutarından dağıtılan tutar çıkartılır ve maliyet düşürülür.

Borsada, Hissede maliyet düşürme nedir ne demektir, maliyet sıfırlama nasıl olur konusunun sonuna geldim. Umarım açıklayıcı bir anlatım olmuştur. Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorum bölümünden bana bildirebilirsiniz bol kazançlar hoşçakalın.

sucte

Merhaba Sayın Takipçim. Uzun zamandır borsa ve finans konularına merak salıp araştıran, ve bunları sizinle paylaşan, sizin gibi yiyip, içen, eğlenen bir insanım. Bu blogumda bildiklerimi sizlere aktarmak için yazıyorum. Umarım siz de eğlenir ve beni takipte kalırsınız :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu